Τετάρτη, 29 August 2018 15:16

AFA (Akkumulatoren Fabrik Aktiengesellschaft), ο πρόγονος των μπαταριών Varta.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

AFA batteries logo

 

Η εταιρεία Akkumulatoren Fabrik Aktiengesellschaft (AFA), ήταν μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα κατασκευής συσσωρευτών, που ιδρύθηκε το 1887 από τον Adolph Müller.

Ο Mueller, έχοντας δει μια επίδειξη ενός νέου συσσωρευτή (ενός επαναφορτιζόμενου στοιχείου ισχύος) από τους αδελφούς Tudor, συνειδητοποίησε αμέσως ότι ο σχεδιασμός του ,λειτούργησε πολύ καλύτερα από τους άλλους συσσωρευτές της εποχής και ότι επιπλέον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παροχή ηλεκτρικού φωτισμού σε σπίτια και επιχειρήσεις, που τότε ήταν στην μόδα και είχαν μεγάλη ζήτηση.

Με αρχικό κεφάλαιο περίπου 370.000 χρυσά μάρκα, ο Mueller και ο συνεργάτης του Paul Buesche άνοιξαν ένα μικρό εργοστάσιο για την παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών στην πόλη Hagen της Κάτω Σαξονίας. Ήταν η πρώτη τέτοια εγκατάσταση στη Γερμανία.

 

1902 AFA batteries 001

 

Οι πρώτες μπαταρίες Buesche & Mueller χρησιμοποιήθηκαν από εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας που παραγόταν από δυναμό και εξασφάλιζαν στους πελάτες μια ομαλή ροή ηλεκτρικού ρεύματος. Μια ευνοϊκή αξιολόγηση των ηλεκτρικών συστοιχειών της εταιρείας από το πολυτεχνείο Koenigliche Technische Hochschule του Αννόβερο, έδωσε τη δυνατότητα στους Buesche και Mueller να ξεπεράσουν την διστακτική στάση των υποψήφιων πελατών στις μπαταρές της νέας βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας.

 

1935 AFA Factory

 

Το 1889, η εταιρεία είχε 40 υπαλλήλους, ετήσιες πωλήσεις ύψους 1 εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων και ένα πελατολόγιο που περιλάμβανε τη Deutsche Bank Hamburg, την Αρχή Λιμένων της Βρέμης και τη Norddeutscher Lloyd. Με την πάροδο του χρόνου κατέστη ο κορυφαίος προμηθευτής μπαταριών στην Αυστρία και τη Γερμανία.

 

1903 AFA batteries

 

Αρχικά η AFA, ονομαζόταν ÖFA (Österreichische Fabrik Akkumulatoren), επειδή είχε την έδρα της στην Αυστρία και αποτελούσε το γερμανικό παράρτημα της εταιρείας Accumulator Factory Tudor's Systems. Κατόπιν μετονομάσθηκε σε Accumulator Factory Tudor's Systems Buesche & Müller. Εκείνη την χρονιά ο Buesche εγκατέλειψε την εταιρεία και ο Müller απέκτησε ως νέο συνεργάτη τον Einbeck

 

1902 AFA batteries

 

Το 1890 τον Οκτώβριο, οι Mueller και Einbeck, σχημάτισαν μια νέα ανώνυμη εταιρεία σε συνεργασία με τη Siemens AG και την AEG AG (συμμετείχε και η τράπεζα Deutsche Bank ως χρηματοδότης), με την επωνυμία Akkumulatoren Fabrik Aktiengesellschaft (Accumulator Factory AG ή AFA). Η αγορά ήταν προσοδοφόρα και από την αρχή του αιώνα η AFA είχε παραδώσει στους πελάτες της περισσότερες από 148 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

 

1942 43 52 AFA batteries

 

Όμως και ο ανταγωνισμός αυξανόταν ραγδαία και μεταξύ 1890 και 1896, η AFA αναγκάσθηκε να κάνει 100 αγωγές σε ανταγωνιστές που παραβίασαν τις κατοχυρωμένες με δίπλωμα, ευρεσιτεχνίες της. Στη συνέχεια, η AFA κατάφερε να απορροφήσει τις περισσότερες από τις μικρότερες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις αφού είχαν χάσει τις δικαστικές υποθέσεις τους εναντίον της. Μέχρι το 1909, η εταιρεία είχε αποροφήσει 11 εταιρείες μπαταριών στη Γερμανία και 14 στην Αυστρία-Ουγγαρία, τη Ρωσία και την Ελβετία.

Το 1893, ο Thomas Edison, χρησιμοποίησε μπαταρίες της AFA στο Baker ‘Runabout’, το πρώτο αμερικάνικο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που αγόρασε για να χρησιμοποιεί ο ίδιος και το οποίο αργότερα παρουσίασε στη Γερμανία ο Adolf Müller. 

 

1953 AFA batteries

 

Το 1895, λειτούργησε το πρώτο ηλεκτρικό τρακτέρ στην πόλη Hagen της Γερμανίας, το οποίο χρησιμοποιούσε μπαταρίες AFA. Ο Mueller ήταν πάντα σε εγρήγορση και σύντομα δημιούργησε την δική του εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την Berliner-Elektro-Droschken AG.

Το 1899, σε ένα ακίνητο της οδού Wilhelminenhofstraße της πόλης Hagen, κατασκευάσθηκε ένα νέο εργοστάσιο συσσωρευτών της εταιρείας Society of Electrical Enterprises, θυγατρικής της εταιρείας ηλεκτρισμού Loewe.

 

AFA 004

 

Το 1902, το εργοστάσιο στην Wilhelminenhofstraße εξαγοράσθηκε από την εταιρεία Österreichische Fabrik Akkumulatoren, η επωνυμία άλλαξε σε Akkumulatoren Fabrik Aktiengesellschaft (AFA) και η γραμμή παραγωγής ήταν εξειδικευμένη στην κατασκευή μεγάλων συσσωρευτών, οι περισσότεροι από τους οποίους κατασκευάζονταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πελάτη. Η AFA παρήγαγε επίσης συστοιχίες συσσωρευτών που χρησιμοποιούνταν για την πλήρη ενεργειακή τροφοδότηση των αμαξοστοιχιών, συνήθως των μικρότερων αμαξοστοιχιών (μικρών διαστάσεων) που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά αγαθών και υλικών σε εργοστάσια και λιμάνια. Το εργοστάσιο της AFA στην πόλη Hagen, διέθετε σύστημα αμαξοστοιχίας με μπαταρία από το 1890.

 

1930 31 33 Pertrix batteries

 

Το 1904, η εταιρεία AFA, ίδρυσε στο Schöneweide την θυγατρική Varta, με σκοπό την μαζική παραγωγή μικρών μπαταριών και συσσωρευτών αυτοκινήτων.

Η επωνυμία της εταιρείας VARTA, προήλθε απο το ακρωνύμιο των λέξεων Vertrieb, Aufladung, Reparatur Transportabler Akkumulatoren, που σημαίνουν στα γερμανικά: Πώληση, Φόρτιση, Επισκευή Φορητών Συσσωρευτών. Μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, η VARTA μαζί με την AFA αποκτήθηκαν από τον Γερμανό βιομήχανο Günther Quandt και τον CEO της VARTA, Dr. Carl Hermann Roderbourg. Ωστόσο, η καταστροφική ήττα της Γερμανίας στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, διέκοψε την πρόοδο του εργοστασίου.

 

1940 Varta 000

 

Το 1905, οι εταιρείες AFA, AEG και Siemens ίδρυσαν από κοινού την εταιρεία Gesellschaft fuer elektrische Zugbeleuchtung (GEZ), που προοριζόταν ειδικά για την παραγωγή ηλεκτρικών συστημάτων φωτισμού για τρένα. Η AEG και η Siemens ανέπτυξαν ρυθμιστές και μετασχηματιστές, ενώ η AFA παρείχε τις μπαταρίες. Ένας πρωταρχικός στόχος της GEZ ήταν το τεράστιο γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο του οποίου τα τρένα, σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα, έπρεπε να φωτίζονται όταν νύχτωνε. Μεταξύ 1905 και 1913, η GEZ ίδρυσε γραφεία σε 20 χώρες. Η AFA (στη συνέχεια η Varta) παρέμεινε εταίρος της GEZ μέχρι το 1984, όταν πώλησε τις μετοχές της στην εταιρεία.

Το 1909, η επωνυμία άλλαξε σε Österreichische VARTA Accumulatoren G.m.b.H.

 

deac petrix

 

Το 1913, η AFA, εξαγόρασε τη γερμανική εταιρεία Edison Accumulator Company AG (DEAC) και βρέθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής συσσωρευτών στον κόσμο, μαζί με την αμερικάνικη εταιρεία "Electric Storage Battery" που έδρευε στην Φιλαδέλφεια. Μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, η Varta μαζί με την AFA εξαγοράσθηκαν από τον γερμανό βιομήχανο Günther Quandt (αργότερα το 1933 έγινε μέλος του ναζιστικού κόμματος της γερμανίας) και τον Dr. Carl Hermann Roderbourg, γενικό διευθυντή της Varta. Το εργοστάσιο όμως διέθετε λίγο προσωπικό, αφού περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στις πολεμικές επιχειρήσεις των συμμάχων και επίσης χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος των ξένων θυγατρικών της.

Το 1923, ο Günther Quandt, για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της μεταπολεμικής επιχειρηματικής ύφεσης, υιοθέτησε νέες τεχνολογίες κατασκευής από την καινοτόμο αμερικανική εταιρεία Pertrix Works, αφού πρώτα την εξαγόρασε.

Το 1924, το ταχυδρομείο του Βερολίνου αντικατέστησε 1.000 άλογα διανομής με 1.200 ηλεκτρικά φορτηγά, που όλα χρησιμοποιούσαν μπαταρίες AFA.

 

1924 Afa Varta στην έκθεση του Amsterdam

 

Το 1925, Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της AFA στην αγορά, ήταν μια μπαταρία αλκαλίων χάλυβα που κατασκευάσθηκε από τη θυγατρική της εταιρεία DEAC. Η ελαφριά μπαταρία, η οποία αποδείχθηκε ιδανική για τους λαμπτήρες των ανθρακωρύχων, αφού μέχρι τότε χρησιμοποιούσαν λάμπες με φλόγιστρο αερίου οι οποίες ήταν επικίνδυνες στο να προκαλέσουν έκρηξη ναρκών που τυχόν υπήρχαν στους χώρους ανασκαφής. Η AFA, ενίσχυσε την παρουσία της στην αγορά των ορυχείων, όταν εξαγόρασε την εταιρεία Grubenlampenfabrik Dominit, κατασκευάστρια λαμπτήρων ανθρακωρυχείων. Εκείνη τη χρονιά, απεβίωσε ο Adolph Mueller, ιδρυτής της εταιρείας, σε ηλικία 78 ετών.

 

1935 AFA batteries

 

Το 1926, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τις μπαταρίες είχε ένα ακόμη ισχυρό κίνητρο, με την παρουσίαση του ραδιοφώνου ως μέσο ψυχαγωγίας από το 1923. Η εταιρεία Pertrix Chemische Fabrik GmbH, που ιδρύθηκε στο Αμβούργο το 1917, ανέπτυξε μια μικρή νέα μπαταρία ξηρών στοιχείων, η οποία αποδείχθηκε ιδανική για τα ραδιόφωνα. Η AFA, εξαγόρασε ολοκληρωτικά την εταιρεία και άρχισε να παράγει μπαταρίες στο Βερολίνο με την εμπορική ονομασία Pertrix. 

 

1930 Pertrix batteries 002

 

Το 1927, περίπου 30.000 λαμπτήρες Dominit ανθρακωρύχων χρησιμοποιούσαν μπαταρίες μολύβδου ή αλκαλίων. Οι μπαταρίες DEAC χρησιμοποιήθηκαν επίσης για την τροφοδοσία των μεταφορικών οχημάτων υλικών εξόρυξης.

Το 1928, με ραδιοφωνική ανάπτυξη, η εταιρεία Pertrix θυγατρική της AFA, απασχολούσε 1.600 υπαλλήλους και κατασκεύαζε 120,000,000 μπαταρίες ετησίως. Η εξαγορά της Pertrix ολοκληρώθηκε με την παραγωγή σειράς μπαταριών με την εμπορική επωνυμία AFA. Κάθε θυγατρική εταιρεία της AFA εξειδικευόταν στο δικό της χώρο. Η AFA παρήγαγε μπαταρίες μολύβδου υψηλής απόδοσης για βιομηχανική χρήση, η Varta παρήγαγε μπαταρίες εκκίνησης και άλλες φορητές μπαταρίες μολύβδου, η DEAC κατασκεύαζε μπαταρίες αλκαλίων από χάλυβα και η Pertrix παρήγαγε ξηρά στοιχεία μιας χρήσης.

Το 1930, όπως και οι περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις, η AFA χτυπήθηκε σκληρά από τη Μεγάλη Ύφεση. Όμως, η θυγατρική της εταιρεία Pertrix χτυπήθηκε διπλά σκληρά. Εκτός από την οικονομική ύφεση, αναπτύχθηκε και ένας ανταγωνισμός από κατασκευαστές που διέθεταν στην αγορά μετασχηματιστές ρεύματος για τα ραδιόφωνα και έτσι χάθηκε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς των μπαταριών. Η εταιρεία κατάφερε να διασωθεί, μειώνοντας το προσωπικό της με απολύσεις σε συνδυασμό με περικοπές μισθών (πρώτα 5% και αργότερα 7,5%).

 

1936 AFA batteries 001

 

Το 1937, η ζήτηση για μπαταρίες εκκίνησης είχε ξεπεράσει πλήρως την παραγωγική ικανότητα της AFA. Χωρίς χώρο για επέκταση των εργοστασίων στο Βερολίνο και το Hagen, ο Gunther Quandt ξεκίνησε ένα σχέδιο κατασκευής ενός νέου εργοστασίου στο Ανόβερο, που αποτέλεσε ένα εξαετές σχέδιο. Οι εγκαταστάσεις για το νέο εργοστάσιο περιλάμβαναν τμήματα ανακύκλωσης μολύβδου, αποθήκευση μολύβδου σε σκόνη, παραγωγή καουτσούκ και χυτήριο.

 

1935 Varta

 

Ο Quandt, θεώρησε ότι ο σχεδιασμός και η θέση της νέας μονάδας ήταν τόσο καλά, ώστε  σκέφθηκε να εγκαταλείψει τα εργοστάσια της AFA στο Βερολίνο και στο Hagen, ώστε να ενοποιηθεί το σύνολο της παραγωγής στο Ανόβερο. Το εργοστάσιο είχε σκοπό την κατασκευή μπαταριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μπαταριών έλξεως όπως αυτές που χρησιμοποιούνταν στα περονοφόρα οχήματα και μπαταριών εκκίνησης για αυτοκίνητα, φορτηγά και άλλα οχήματα.

 

1936 58 AFA batteries

 

Το 1935, το πρώτο παγκοσμίως περονοφόρο όχημα που παρουσιάσθηκε, χρησιμοποιούσε μπαταρίες της εταιρείας VARTA.

Το 1936, η εταιρεία VARTA παρουσίασε τις πρώτες μπαταρίες εκκίνησης σε τυποποιημένα μεγέθη, οι οποίες ήταν και οι πρώτες μπαταρίες που ταίριαζαν σε όλα τα αυτοκίνητα, γεγονός που κατέστησε την αντικατάσταση τους απλή, γρήγορη και οικονομική.

Το 1939, λίγο μετά την έναρξη της παραγωγής, ξεκίνησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και όλα τα εργοστάσια της AFA χρησιμοποιήθηκαν από τους ναζί για την τροφοδοσία του γερμανικού στρατού. Μεταξύ αυτών των εργοστασίων ήταν το σύγχρονο εργοστάσιο του Αννόβερο, ένα εργοστάσιο στο Mülhausen, ένα άλλο στην Βιέννη, το εργοστάσιο στο Πόζναν και ένα εργοστάσιο στο Herbst.

 

1940 Varta 003

 

Το εργοστάσιο της AFA στο χωριό Schwechat της Βιέννης, ήταν ένα από τα υποστρατόπεδα του στρατοπέδου συγκέντρωσης Mauthausen-Gusen. Το εργοστάσιο αυτό, χρησιμοποιούσε τους αιχμαλώτους πολέμου ως εργάτες στη γραμμή παραγωγής που κατασκεύαζε μπαταρίες για τα γερμανικά tanks Panzer και τα υποβρύχια U-Boats. Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου, καταστράφηκαν από αεροπορική επιδρομή της βρετανικής RAF, στις 2 Δεκεμβρίου του 1944.

 

Günther Quandt Varta

 

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Hannover-Stöcken ήταν ένα από τα 6 δορυφορικά στρατόπεδα του στρατοπέδου συγκέντρωσης Neuengamme στο Ανόβερο και λειτούργησε από τον Ιούλιο του 1943 έως και τις 8 Απριλίου του 1945. Και εκεί οι γερμανοί χρησιμοποίησαν κρατούμενους για καταναγκαστική εργασία.

Από τα μέσα του 1944, σε αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης, υποχρεώθηκαν σε καταναγκασική εργασία περίπου 1.500 κρατούμενοι από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τσεχία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Σοβιετική Ένωση. Η έκθεση στον μόλυβδο και το οξύ, η έλλειψη ασφάλειας, η ανεπαρκής διατροφή και ένα δρακόντειο καθεστώς από τα SS και την Kapos με πολυάριθμες εκτελέσεις, είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 400 θανάτους.    

Τη νύχτα της 6ης προς 7η Απρίλιος του 1945, και έπειτα από επέλαση των συμμάχων, οι γερμανοί μετέφεραν όσους κρατουμένους μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους, στο Bergen-Belsen. Οσοι δεν μπορούσαν να βαδίσουν, εκτελούνταν εν ψυχρώ.

 

1941 Varta

 

Περίπου 600 κρατούμενοι που επέζησαν, μεταφέρθηκαν με τρένο στο Mieste και από εκεί με τα πόδια στο Gardelegen, όπου δολοφονήθηκαν μαζί με μια μεγαλύτερη ομάδα κρατουμένων από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Dora-Mittelbau σε ένα μεγάλο αχυρώνα του Isenschnibber, στον οποίο τα SS έβαλαν φωτιά και τους έκαψαν ζωντανούς.

Ο πόλεμος προκάλεσε χάος στην AFA-Varta, καθώς οι αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν σοβαρά τα περισσότερα εργοστάσια της.

Η εγκατάσταση του Hagen χτυπήθηκε ιδιαίτερα, και όσα εργοστάσια δεν καταστράφηκαν, κατασχέθηκαν από τους συμμάχους. Οι Ρώσοι κατέλαβαν τα δύο εργοστάσια της εταιρείας, που βρίσκονταν στον ανατολικό τομέα της πόλης, τα αποσυναρμολόγησαν και μετέφεραν τον εξοπλισμό τους στη Σοβιετική Ένωση.

 

1942 Varta

 

Το ένα από τα δύο εργοστάσια της AFA-Varta στο Ανατολικό Βερολίνο, που καταλήφθηκε από τον σοβιετικό στρατό, συνέχισε τις δραστηριότητές του ως κρατικό εργοστάσιο, με την επωνυμία VEB Berliner Akkumulatoren und Elemente-Fabrik (BAE), κατασκευάζοντας μπαταρίες με την εμπορική ονομασία Petrix.

Ο βρετανικός στρατός κατέλαβε το νεότερο εργοστάσιο στο Ανόβερο, στέλνοντας τον καλύτερο εξοπλισμό του στη Γαλλία και τη Γιουγκοσλαβία. Οι θυγατρικές της AFA-Varta που βρίσκονταν σε περιοχές της Γερμανίας, παραχωρήθηκαν αργότερα στην Πολωνία και χάθηκαν για πάντα όπως και οι περισσότερες ιδιοκτησίες της στην Ευρώπη και την Ανατολική Γερμανία οι οποίες κατασχέθηκαν.

Στις Κάτω Χώρες, το εμπορικό σήμα Varta κατασχέθηκε και δεν επιτρεπόταν στην AFA/Varta να κυκλοφορήσει στην Ολλανδία μπαταρίες με το όνομα Varta μέχρι το 1976.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι περισσότερες μετοχές της VARTA πέρασαν από τον Günther Quandt στο γιο του, Herbert Quandt. 

 

1946 Varta

 

Το 1950, παρουσιάζεται από την Varta, η πρώτη παγκοσμίως γραμμή παραγωγής συσσωρευτών αυτοκινήτων, κάτι που άμμεσα κατέστησε την παραγωγή των μπαταριών ταχύτερη και οικονομικότερη.

To 1955, η εταιρεία Varta, ανέπτυξε στο εργοστάσιο της στο Ellwagen, την μπαταρία με διαποτισμένο χαρτί, η οποία διέθετε διαχωριστήρες πλακών με διπλό περίβλημα. Πρόκειται για μια σημαντική ευρεσιτεχνία, η οποία θιοθετήθηκε από τους περισσότερους κατασκευαστές της εποχής σε 23 χώρες. Να σημειωθεί δε ότι μέχρι εκείνη την εποχή οι περισσότερες μπαταρίες αυτοκινήτων ήταν 6-βολτες.

Το 1960η εταιρεία Varta, ανταποκρινόμενη στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό 12-βολτων οχημάτων, εισήγαγε στην παραγωγή, περισσότερους τύπους 12-βολτων μπαταριών, αντικαθιστώντας τις 6-βολτες.

 

1950 Varta 6volt battery

 

Το 1962, οι χάρτινοι διαχωριστήρες των μπαταριών Varta, αντικαταστάθηκαν από συνθετικούς διαχωριστήρες, που συνέβαλαν στην αύξηση της στιβαρότητας των μπαταριών. Το ίδιο έτος, η AFA μετονομάσθηκε σε Varta και αυτή η εμπορική επωνυμία παρέμεινε στην αγορά έως και σήμερα.

Το 1965, η εταιρεία Varta, δημιουργεί στη Γερμανία μία νέα γραμμή παραγωγής ειδικά για μπαταρίες ξηράς φόρτισης.

Το 1966, τα δοχεία των μπαταριών Varta, που μέχρι τότε κατασκευάζονταν από σκληρό καουτσούκ, αντικαταστάθηκαν από συνθετικά πλαστικά δοχεία. Αυτό κατέστησε ευκολότερη την μεταφορά τους λόγω του χαμηλότερου βάρους και την κατασκευή τους ανθεκτικότερη λόγω της ελαστικότητας του πλαστικού υλικού.Το ίδιο έτος, η Varta δημιούργησε μια μεγάλη εγκατάσταση ανακύκλωσης μπαταριών στο Krautscheid.

 

1969 Varta

 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές της Varta ανέπτυξαν μια διαδικασία με την οποία όλες οι μπαταρίες θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν χωρίς πρώτα να διαλυθούν. Περισσότερο από το 95% όλων των μπαταριών θα μπορούσε να ανακυκλωθεί εκεί, περίπου το 96% του μολύβδου θα μπορούσε να ανακτηθεί και το εργοστάσιο λειτουργούσε καλά στις γερμανικές παραμέτρους ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο Krautschied ανέλαβε την ανακύκλωση μολύβδου Varta και μια παλαιότερη εγκατάσταση στην Hagen έκλεισε. Το 1996, η επιχείρηση ανακύκλωσης έγινε μια αυτόνομη εταιρεία με την επωνυμία Varta Recycling GmbH, στην Varta AG.

Το 1970, παρουσιάσθηκε στην αγορά η μπαταρία αυτοκινήτου VARTA Super Dry, που ήταν η πρώτη παγκοσμίως μπαταρία αυτοκινήτου, με σύστημα προστασίας κατά της διαρροής ηλεκτρολύτη, αυξάνοντας την αξιοπιστία των προιόντων του εργοστασίου.

Το 1977, ο Herbert Quandt, χώρισε τον όμιλο επιχειρήσεων VARTA AG. Τα τμήματα κατασκευής μπαταριών και πλαστικών διατηρήθηκαν στην VARTA AG, αλλά οι φαρμακευτικές και οι ειδικές χημικές επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν σε μια νέα εταιρεία με την επωνυμία Altana, ενώ η ηλεκτρική επιχείρηση εισήλθε στην εταιρεία CEAG. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία Varta, παρουσίασε τις πρώτες μπαταρίες εκκίνησης αυτοκινήτων με κατασκευαστική δομή ανθεκτική σε κραδασμούς (vibration-resistant and cycle-proof).

Το 1978, η εταιρεία Varta, παρουσίασε τις πρώτες μπαταρίες εκκίνησης αυτοκινήτων με τεχνολογία σεληνίου, οι οποίες δεν χρειάζονταν συντήρηση. Η χρήση του σεληνίου, είχε ως αποτέλεσμα την χαμηλή αυτοεκφόρτιση, την χαμηλή κατανάλωση νερού και κατά συνέπεια την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και το χαμηλότερο συνολικό κόστος για τον κάτοχο της.

Το 2002, το τμήμα κατασκευής μπαταριών για φορητές συσκευές, πωλήθηκε εξαιρουμένων των κουμπιών, πωλήθηκαν στην αμερικάνικη Rayovac και το τμήμα κατασκευής μπαταριών αυτοκινήτων εξαγοράσθηκε από την εταιρεία Johnson Controls. Το τμήμα μπαταριών κουμπιών και οικιακής αποθήκευσης ενέργειας εξαγοράσθηκε από την αμερικάνικη εταιρεία Montana Tech Components.

Μέχρι το 2006, η VARTA AG είχε πωλήσει όλα τα τμήματα λειτουργίας της και τα μέλη της ιδρύτριας οικογένειας των Quandts είχαν πωλήσει όλες τις μετοχές τους. Στη συνέχεια, η VARTA AG εκκαθάρισε τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία, τις συμβάσεις, τις υποχρεώσεις και τις συμμετοχές της, ιδίως του τμήματος κατασκευής και πώλησης μπαταριών VARTA.

 

Διαβάστηκε 2585 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Accumulateurs MONOPLAQUE, γαλλικές μπαταρίες Scaini Accumulatori »

Επιλέξτε από τις κατηγορίες προϊόντων